Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2008

Κολιοί Μπουρδέτο



Ο Γιάννης Λουκάς εκτός από πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αρίων» (χωριό «Σταυρός»/Δήμος Αχιλλείων/Κέρκυρα) είναι και πολύ καλός μάγειρας... τουλάχιστον κάποια φαγητά (αυτά που του αρέσουν) τα φτιάχνει με ιδιαίτερο μεράκι... και... (όπως διαπιστώσαμε) με πολύ επιτυχία. Ας τον δούμε να μαγειρεύει, με παραδοσιακό τρόπο, ένα φημισμένο Kερκυραϊκό πιάτο. Κολιούς Μπουρδέτο! Φυσικά το μπουρδέτο, μπορεί να γίνει και με σαρδέλα και με βακαλάο και με σκορπίνες... Εμείς, εδώ, δοκιμάζουμε τους Κολιούς!

Το Μπουρδέτο του Γιάννη Λουκά.





























Υλικά

Για τέσσερα άτομα θα χρειαστούμε...
10 μέτριους κολιούς. Aπό δύο ψάρια στο κάθε άτομο, ένα ψάρι για δοκιμή... και ένα, περίσεμα... για τον πιο πεινασμένο!
1 ώριμη μεγάλη, χοντροκομμένη, φρέσκια ντομάτα.
1 κονσέρβα ντομάτα αποφλοιωμένη.
1 κουταλιά «γεμάτη» ντομάτα μπελντέ.
1 μεγάλο κρεμμύδι, χοντροκομμένο.
1 σκλίδρα σκόρδο (μπορεί και δύο).
1 ποτήρι νερού... λάδι ελιάς.
1 μεγάλη κουταλιά κόκκινο καυτερό πιπέρι.
1 μικρή κουταλιά Αλάτι.
2 φύλα δάφνης.
Mυρωδικά της αρεσκείας μας.
Τα υλικά αλλάζουν σε ποσότητες, κατά προτίμηση.
Προσοχή στο αλάτι, μπορούμε να προσθέσουμε και μετά, ο κάθε ένας, στο πιάτο του)



Διαδικασία

Καθαρίζουμε τα ψάρια.
Τα βάζουμε σε ένα πλατύ, με αλάτι και πιπέρι, για λίγο να τραβήξουν.





Βάζουμε λάδι στο τηγάνι και τα προ τηγανίζουμε... ίσια ίσια να ξεφλουδίσουν. Τα βγάζουμε, στεγνά και μισό τηγανισμένα, από το τηγάνι και τα βάζουμε σε ένα πλατύ σκεύος.





Ρίχνουμε και άλλο λάδι στο τηγάνι και το αφήνουμε να κάψει.
Ρίχνουμε στο τηγάνι το κρεμμύδι, τα μυρωδικά και το σκόρδο να τσιγαριστούν.





Ρίχνουμε στο τηγάνι τη χοντροκομμένη φρέσκια ντομάτα.



Ρίχνουμε στο τηγάνι την κονσέρβα αποφλοιωμένα ντοματάκια.





























Aνακατώνουμε να γίνουν όλα, ένα και ρίχνουμε στο τηγάνι το κόκκινο καυτερό πιπέρι.





























Aνακατώνουμε και τα αφήνουμε, όλα μαζί, να βράσουν.
Παρατηρούμε την βράση και προσθέτουμε ανάλογο νερό - όσο χρειαστεί.















































Ένα τέταρτο της ώρας, πριν το τελικό βράσιμο, τοποθετούμε (με προσοχή να μη διαλυθούν) τα προ τηγανισμένα ψάρια μέσα στο μίγμα που βράζει.





























Τα αφήνουμε, μισό σκεπασμένα, να σιγοβράσουν για ένα τέταρτο (περίπου) της ώρας.
Βγάζουμε το ένα ψάρι και το δοκιμάζουμε. Πράττουμε ανάλογα.

Όταν τελειώσει το μαγείρεμα, αφαιρούμε από το τηγάνι (ή το όποιο σκεύος) τα ψάρια με προσοχή για να μη μας διαλυθούν. Τα τοποθετούμε σε ένα πλατύ σκεύος και τα περιχύνουμε με λίγο από το ζωμό τους. Μπορούμε για ομορφιά, να στολίσουμε τα ψάρια, με λίγα φρέσκα μυρωδικά... μαϊντανό... άνηθο... ή ότι άλλο μας αρέσει). Το υπόλοιπο υλικό το τοποθετούμε σε ένα βαθύ σκεύος.









Aπαραίτητο το φρέσκο ψωμί για «βούτες» και το κόκκινο χωριάτικο κρασί!

















Άντε... και καλή μας όρεξη!
Ευχαριστούμε Γιάννη.