Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Το Μπουρδέτο του καπετάν Μέριανου...

.........................................................................................

.........................................................................................
Τί μπορεί να συμβαίνει όταν ένας παραδοσιακός ψαράς, ένας πετυχημένος Μετρ οτέλ, και ένας φημισμένος γλύπτης συναντιούνται στην κουζίνα μου?
Τα πάντα!!!

.........................................................................................


.........................................................................................
• Ο Αλέκος Μέριανος, ο Αρσένης Κοντός και ο Γιώργος Μέγκουλας... τέλεσαν μια γαστριμαργική «ιεροτελεστία» στα Κομιανάτα του Σταυρού. Γευστικά «σημεία και τέρατα» (με την αρχαιοελληνική έννοια) έκαναν την εμφάνιση τους, λίγες μόνο μέρες μετά τα «Θεοφάνια»(!) στο σπίτι - εργαστήριο του (υποφαινόμενου) ζωγράφου - συγγραφέα PSMavro!
• Συμμετέχουσες σε αυτό το «ρεφενέ» τραπέζι αγάπης και οι συμβίες των προαναφερμένων... κ.κ. Ελένη Μέριανου, Έλλη Kοντού, Θεοδοσία Πανταζί και Αγορίτσα Τσιούμα - Μαυροπούλου.
• Πράσινη σαλάτα, χωριάτικη χορτόπιτα, σπιτικό παστίτσιο, καυτερές - πατάτες φούρνου - σκορδάτες και κόκκινο σπιτικό κρασί από το Πεντάντι... εμφανίσθηκαν ως έκπληξη(!) στο «εορταστικό» τραπέζι. Η αποθέωση όμως της βραδιάς ήταν το αποτέλεσμα της «συνεργατικής» προσπάθειας των ανδρών. Με «καπετάνιο» τον Μέριανο, πλήρωμα τους Κοντό και Mέγκουλα... και με φωτογράφο τον (υποφαινόμενο) PSMavro... τηγάνια και κατσαρόλες πήραν φωτιά στην Σταυριώτικη κουζίνα.
• Για αρχή... Ξεκινήσαμε με ένα καλό κομμάτι Χορτόπιτας της κ. Θεοδωσίας. (Ποικιλία χόρτων, άγριων και ήμερων, με ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι, με άνηθο, μυρωδικά και με ανοιγμένο φύλλο... σε ταψί)

Tηγανίσαμε Πασατανάγκα & Γατσουνάρα.

• Aλευρώσαμε και Tηγανίσαμε, (υπεύθυνος για το τηγάνι ο Γ. Μέγκουλας) σε μπόλικο ελαιόλαδο, δύο είδη Σαλάχι (Ράτζα)... γνωστά στην Κέρκυρα ως Πασατανάγκα και Γατσουνάρα.
Ένας θαυμάσιος κρασομεζές τις στιγμής... που οι ψαράδες τηγανίζουν στο «άψε-σβήσε» πάνω στο καΐκι τους μετά το πέρας της δουλειάς τους!
Όταν τα κομμάτια ψαριού ξεροψηθούν... μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μυρωδάτο θρούμπι και λεμόνι από επάνω τους.
.........................................................................................



.........................................................................................

Δρόγκος Μπουρδέτο

• Για κυρίως πιάτο μαγειρέψαμε... (ο καπετάν Α. Μέριανος, δηλαδή) ...Μπουρδέτο Δρόγκο, γνωστό και ως Μουγκρί.
.........................................................................................




.........................................................................................
Εκτέλεση. Σε μπόλικο ελαιόλαδο, τσιγαρίζουμε αρκετά κρεμμύδια και λίγο σκόρδο ... βάζουμε σάλτσα ντομάτα - μπελτέ. (Αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε και ψιλοκομμένη φρέσκια ντομάτα)...
Ρίχνουμε κόκκινο γλυκό πιπέρι (για γεύση, άρωμα και χρώμα)... ρίχνουμε πιπέρι μαύρο καυτερό.
Τοποθετούμε στη σάλτσα, προσεχτικά τα κομμάτια του ψαριού.
Ρίχνουμε λίγο αλάτι (γιατί το ψάρι είναι από τη φύση του αλατισμένο)... το μυρωδάτο θρούμπι του πηγαίνει τέλεια.
Προσοχή. Xρειάζεται προσεχτικό ανακάτωμα (γύρισμα με κουτάλι) για να μην μας διαλυθεί το ψάρι.
Στο τέλος (αν θέλουμε) μπορούμε να προσθέσουμε στη σάλτσα και λίγο κρασί κόκκινο, ή κονιάκ.


Εμείς, αυτή τη φορά δεν βάλαμε φρέσκια ντομάτα... δεν ρίξαμε πολύ καυτερό πιπέρι και δεν «δέσαμε» τη σάλτσα με κόκκινο κρασί... έτσι η σάλτσα μας έγινε πιο γλυκιά, πιο μυρωδάτη και πιο ελαφριά.
Το κρέας από το Δρόγκο, (Μουγκρί)... είναι πολύ ελαφρύ... «βαμπάκι» θα λέγαμε... γι αυτό του ταιριάζουν πιο μαλακές - ελαφρές σάλτσες.
.........................................................................................











.........................................................................................

Καυτερές πατάτες φούρνο

• Γαρνίραμε με τις καυτερές πατάτες φούρνου. (...που έφτιαξα εγώ, ο υποφαινόμενος PSMavro).
.........................................................................................

.........................................................................................
Εκτέλεση. Πατάτες κομμένες σε μικρά κομματάκια, με μπόλικο σκόρδο, καυτερή πιπεριά, λίγο αλάτι... και αραιωμένη (σε χλιαρό νερό) μουστάρδα.
Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε (διαλυμένο) και ένα κύβο ζωμού λαχανικών.
Βάζουμε νερό... όχι να σκεπάζει τις πατάτες) και ψήνονται στο φούρνο.
Εμείς, αυτή τη φορά, «σβήσαμε», στο τέλος τις πατάτες, με λίγο χυμό πορτοκαλιού.


• Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά... για συμπλήρωμα υπήρχε και ένα ταψί Παστίτσιο μαγειρεμένο από την κ. Έλλη.
• Η πράσινη σαλάτα, με μία ελαφρά σος τόνου, ήταν «επιμελημένη» από την κ. Αγορίτσα.
• Kαταναλώθηκαν (εναλλάξ) δύο αγνά - Kερκυραϊκά Κρασιά, σπιτικά ... του Μέριανου απο το Πεντάτι και του Κοντού από τα Πικουλάτικα.
Και αν ανησυχείτε για τους συνεστιαζώμενους... Κανένα πρόβλημα!
Όλα κύλησαν καλά για εμάς και χαίρουμε - άπαντες - άκρας υγείας!
Nα είσαι καλά καπετάν Μέριανε*!!!
.........................................................................................

*Αν θέλετε να γνωρίσετε τον καπετάν - Αλέκο το Μέριανο, τον ψαρά... για να τον ρωτήσετε για τα είδη των ψαριών... και το πώς μαγειρεύετε το κάθε ένα... θα τον βρείτε, καθημερινά στο πάγκο του, στη ψαραγορά, στη λαϊκή αγορά. ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΤΟΝ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: